Ej, pol pa svizec zavije čokolado v foljo


Kamorkoli se človek obrne je bombardiran z reklamami. Na TV-ju, radiu, internetu, jumbo plakatih, v poštnih nabiralnikih, časopisih, revijah … povsod nas opozarjajo, da nam samo še tisto nekaj manjka do sreče. Če bomo kupili, kar nam ponujajo, bomo srečni tako kot ljudje v reklami. In ljudje hlepimo po blagostanju, zato stvari nasedemo in jo kupimo. Potem ugotovimo, da to ni to, da nismo nič kaj več srečni, mogoče smo celo malo razočarani, ker smo si od proizvoda obetali več kot nam je ponudil. Ampak kupili smo ga pa le in s tem izpolnili namen oglaševalca.

YouTube slika preogleda

Meni so všeč tiste reklame, ki imajo neko zgodbo. Ko je res podana na način všečen očem in ušesom, ki pritegne in je zato toliko bolj učinkovita. Več kot odlično opravi svoje delo in potem ljudje množično kupujemo reklamiran proizvod.

YouTube slika preogleda

Mediji imajo na nas velik vpliv. Tudi, če se tega zavedamo, se je težko ukloniti zdravi pameti oz. lastni presoji. Kupimo tisto, kar nam lepše predstavijo, kar ima lepšo embalažo in zgleda bolj estetsko in mikavno. Priznam, tudi jaz bom 20x prej kupila proizvod, ki je bil predstavljen na TV-ju, kot pa proizvod, ki je reklamiranemu sicer podoben, je mogoče celo boljši pa o njem nisem nikoli nič slišala ali videla. Čeprav nekje v globini možganov vem, da ne bi smela nasedat na medijsko izpostavljenost, da izgled embalaže ni nujno enak kvaliteti vsebine, da so stvari, ki se same hvalijo in so stvari, ki rabijo propagando pa me vseeno zanese, da v nakupovalno košarico dam raje opevan proizvod.

YouTube slika preogleda

Največji hec so pa reklame za čistila. Najprej vidimo utrujeno gospodinjo, ki si v potu svojega obraza prizadeva, da bi očistila npr. štedilnik. Človeku se ob pogledu na vso umazanijo poraja vprašanje, če se je v zadnjih petih letih v tem prikazanem stanovanju izvajalo sploh  kakršnokoli čiščenje. Potem se kar naenkrat kot duh pojavi v tej kuhinji čudežni osebek moškega spola, ki se pomožnosti imenuje Janez Novak in ima pri sebi čudežno čistilo. Samo razprši ga po površini, obriše s krpo in glej no glej, kuhinja se blešči kot nova. In to še ni vse. Tudi prej dokaj razštelana gospodinja se z nasmehom na obrazu sprehaja v fancyšmancy cotah, s tipi-top pričesko in ustreznim make-upom po pravkar očiščenem prostoru. Sorry, ampak jaz nikoli ne čistim kopalnice v štiklih in miniču. Zanimivo mi je tudi to, da vedno padem v tista 2% populacije pri katerih proizvod ne funkcionira tako preprosto in je potrebno do želenega rezultata malo več glancati stvar kot samo obrisati s krpo. Poleg tega jaz ne vidim nobenih zvezdic, ki bi se odbijale od ploščic, ravno tako ne cvetlic, ki bi se vzpenjale iznad straniščne školjke. Mogoče imam res “srečno” roko pri izbiri plastenke s čistilom.

YouTube slika preogleda

In verjetno sem ena redkih, ki v torbici ne nosim Perwola.

YouTube slika preogleda

Se pa vedno najdejo tudi take reklame, ki jih je (vsaj) luštno pogledati. Imajo pač zanimivo dramaturgijo.

YouTube slika preogleda

Potrošništvo je igra pri kateri oglaševanje odigra veliko vlogo. Je igra vzemi ali pusti. Sicer imamo navidez občutek, da smo pri izbiri materialnih izdelkov svobodni, pa smo res? Koliko stvari kupimo samo zato, da pač vidimo kako zgleda/deluje/kakšnega okusa je, ker smo videli reklamo? Samo, da poskusimo. Če oglasa ne bi bilo, ne bi niti pomislili, da bi kupili tisti proizvod, ker ga pač ne rabimo. In štejejo tudi tiste reklame v stilu:”Zadnjič mi je pa Ema rekla, da je tole ful dobr, moram probat.” Vsaka reklama, je dobra reklama, sploh za proizvajalca.

 • Share/Bookmark
 1. #1 avtor Simon dne 16.11.2012 - 10:14

  Če si tak, da ti mora nekdo drug povedati kaj rabiš,kupuješ po njegovem diktatu. Če pa sam veš kaj rabiš, kupuješ pa po svoji pameti.

  Ker že dolga leta ignoriram rekalame in se določam po svoji glavi ti lahko povem da se da!

 2. #2 avtor maia dne 17.11.2012 - 17:57

  Tako je, v ozadju je en kup zelo dobro premišljenih psiholoških for in oglaševalci dobro vedo, kaj delajo. No, vsaj večina. In tisti, ki vejo, delajo dobre oglase. Tisti pa, ki imajo zgolj ogromen budget in nobene ideje, pa delajo oglase za pralne praške in podobno ;)

  Žal, materializem ne pozna meja in z oglaševanjem se ga dobro izkorišča. Samo, če pa pogledaš v ozadje dobrega oglasa, te pa prav prijetno preseneti.

 3. #3 avtor Mateja dne 18.11.2012 - 18:13

  Dobro da vem, da nisem edina, ki brez perwola v torbici hodim okol :-P

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !