Iva Krajnc


Iva Krajnc se je rodila 10. novembra 1978. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala na Ptuju. V tem obdobju je bila članica Teatra III na Ptuju, po končani srednji šoli pa se je odločila za študij dramske igre na AGRFT-ju, v letniku Jožice Avbelj in Borisa Cavazze. Po končanem študiju je 5. septembra 2001 postala članica igralskega ansambla MGL, kjer vsako leto niza številne kvalitetne vloge v uprizoritvah tega gledališča (Sally Bowles; Kabaret, Ofeliji; Hamlet, Lolita; Lolita, Wendla; Pomladno prebujenje, Sukie Rougemont; Čarovnice iz Eastwicka, Izabela; Milo za drago, Amelia, Dom Bernarde Alba, Colombina; Beneška dvojčka …) , obenem pa je njena igralska pot hitra in prepoznavna tudi v filmskem svetu (Simona; Varuh meje, Marjana; Ljubljana je ljubljena, Tanja; Prehod, Lea; Besa, Mia; Čokoladne sanje …).

Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade. Že kot študentka AGRFT-ja je prejela Severjevo nagrado za vlogo Ismene v Cidu P. Corneilla (2000). Leto kasneje je na Mednarodnem festivalu mladih odrov na Reki dobila Nagrado Veljka Marinčiča za najboljšega mladega igralca/-ko, ki ji jo je prinesla vloga Olge v Ognjenem obrazu M. von Mayenburga (nagrado si delita s Tadejem Tošem). Leta 2002 je z vlogo Simone v filmu Varuh meje postala Stopova igralka leta. Hkrati ji je ista vloga prinesla tudi nagrado za najboljšo igralko na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Na 56. Berlinskem filmskem festivalu je 2006 prejela Nagrado Shooting Star, ki se podeljuje obetavnim mladim igralcem. Pridobila si jo je z vlogo Marjane v filmu Matjaža Klopčiča Ljubljana je ljubljena.  Istega leta je na Dnevih komedije v Celju postala z vlogo Colombine v komediji Beneška dvojčka postala Žlahtna komedijantka. 2008 ji je bila podeljena Dnevnikova nagrada  za izjemno odrsko stvaritev v sezoni 2007/2008 za vlogo Lolite v  predstavi po istoimenskem romanu Vladimirja Nabokova. Leta 2010 pa je na 45. festivalu Filmska srečanja dobila kar dve nagradi za vlogo Lee v filmu Besa in sicer Priznanje za izjemno stvaritev tujega igralca oz. igralke  v srbskem filmu in Nagrado za najboljšo žensko vlogo.

Talent Ive Krajnc lahko trenutno občudujemo v najnovejši predstavi MGL-ja Frankenstein, kjer blesti v vlogi Elizabete Lavenza, tajnice na Inštitutu in Viktorjeve ljubice.

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !