Izgovori


Danes sem brez idej. Pa iščem izgovor zakaj je temu tako in ga ne najdem. Pardon, izgovor imam, ampak zveni tako obrabljeno, da gre ušesom na bruhanje še preden bi ga izgovorila. Pa takole malo razmišljam, da so se izgovori verjetno rodili prav iz lenobe (naj še kdo reče, da to bolj ali manj mirujoče stanje telesa ali duha ni kreativno). Verjetno se je začelo že tam nekje v jamskih časih ali kako stoletje, dve, tri … petnajst kasneje. Nimam pojma. Dejstvo je, da je, denimo, nekega prelepega poletnega dne, soseda, recimo ji Zoroslava, že devetnajstič v zadnjih dveh dneh žicala sosedo, poimenujmo jo Filomena, da gresta skupaj nabirati suhe veje, da si priskrbita kurjavo za zimske dni. Hedonistični Filomeni je seveda kalcij zalival možgane. Kdo bo pa hodil v tej vročini po lesene zaklade gozda. Človek se prešvica (kako lepa slovenska beseda, mar ne?), težaško delo v takih razmerah lahko privede do kapi in žuljavih rok … V takih vremenskih razmerah se prileže ležati pod orehom in  piti mrzlo studenčnico (takrat  še ni bilo pivovarne Laško in njenih proizvodov), zato je iznajdljiva soseda obelodanila svoji sokrajanki, da ji tokrat “žal” ne bo delala dr/gužve, ker se ji temni pred očmi, zato mora malce počiti v hladnem ambientu. Čim ji bo stvar odlegla, bo pa prišla za njo v gozd (pri tem je držala za hrbtom fige, kakopak). Seveda je Zoroslava padla na finto, ne pozabimo, da je bil to prvi izgovor v človeški zgodovini, zato ji res ne moremo očitati, da je bila blond, le prevar in goljufije ni poznala. Filomena je tega dne ugotovila, da se stvar izplača, zato jo je prakticirala še naprej. Učinkovit recept je povedala tudi svojemu možu in ga potem v duhu družinske tradicije razširjala med svoje potomce. Vedno se najde nekdo, ki sčveka informacije tudi nepravim ljudem, zato se je stvar razpasla in postala velik hit vse do današnjih dni.

Zanimivo je predvsem to, kakšne izgovre ljudje uporabljamo. Eni so že taki, ki smrdijo po naftalinu in so tako obrabljeni, da jim navadno še tisti, ki izgovor izjavijo, ne verjamejo. To so vsi tipa:

  • nimam časa
  • zaspal sem
  • bolan sem …

Ampak dobi se pa tudi kake zelo duhovite, izvirne in zanimive:

  • Ravno, ko sem se odpravljal od doma, mi je počil akvarij pa sem moral pobirati zlate ribice, zato sem zamudil srečanje.
  • Ni me bilo, ker sem za zajtrk jedel pašteto s pretečenim rokom pa mi je potem bilo neznansko slabo.
  • Nisem uspela priti prej, morala sem počakati, da se mi je poslušil lak na nohtih.
  • Avtobusu je zmanjkalo goriva pa je moral voznik tankat na Petrol.

Saj ne, da bi tem izgovorom nasedla, ampak, če drugega ne, bi človeku pogledala skozi prste zaradi izvirnosti, ker se je vsaj potrudil biti nezlajnan. Ok, je pa tudi odvisno zakaj bi uporabil izgovor. Čisto drugo je, če zamudi kolegica 2 minuti na kavo ali če ti v tajništvu pozabijo zapreti prijavo za izpit in ne moreš na naslednji rok.

Evo in celo sem natipkala malo več kot tri vrstice. Zdaj ne rabim več izgovora (ga bom prihranila za kdaj drugič), ker je 2. 11. 2012 dobil svojo blogovsko objavo, čeprav bolj tako, sploh teoretično nepreverljivo, ampak objava je objava, vseeno ali je prava ali plod domišljije, saj ne pišem za Delo, zato grem lahko mirno štet ovčke.

  • Share/Bookmark
  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !