Freddie Mercury


Freddie Mercury s pravim imenom Farrokh Bulsara se je rodil 5. septembra 1946 v Zanzibarju.

V Indiji je obiskoval angleško šolo, kjer se je meddrugim učil igranja klavirja. Tu naj bi dobil tudi vzdevek Freddie. Ko je bil star 13 let se je s starši, zaradi težkih političnih razmer, preselil v Anglijo, kjer se je vpisal na Ealling College of Art, kar se v njegovi poznejši karieri opazi predvsem na garderobi skupine.

V Angliji je spoznal Rogerja Taylorja, Briana Mayja in Johna Deacona ter z njimi ustanovil skupino The Queen, katere frontman je postal. Njegovo poznavanje različne glasbe, od indijske do britanske, se je skupaj s talentom odražalo v pesmih, ki jih je napisal za zasedbo. Nekatere pesmi so, lahko rečemo, celo že ponarodele (Bohemian Raphsody, We are the champions, We will rock you, Radio Ga ga, Bicycle, Barcelona (skupaj z Montserrat Caballe; pesem je bila izvedena na odprtju olimpijskih iger v Barceloni 1992), Show must go on…).   Z neverjetnim razponom glasu (obsegal je 5,5 oktave) je bil nedvomno  eden najboljših vokalov na tedanji glasbeni sceni ter se je v zgodovino zapisal kot eden najbolj karizmatičnih pevcev in frontmanov vseh časov. Meddrugim je sodeloval tudi z Michaelom Jacksonom in Davidom Bowiejem.

Leta 1987 je zbolel za Aidsom, a je svojo bolezen javno priznal šele dan pred smrtjo († 24. noveber 1991). Po smrti je bil kremiran in je zahteval, da se ne razve, kje je raztresen njegov pepel. Svojo hišo v vrednosti 12 milijonov funtov v bogati četrti Kensington pa je zapustil  nekdanji zaročenki Mary Austin.

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !